Från egenanställd till egenföretagare

Det här är Saras historia om när hon gick från att vara anställd och ha en egenanställning på sidan av sitt vanliga arbete till att starta eget företag. Sara jobbade heltid som undersköterska. Hon jobbade många helger och nätter och hade därför ofta tid över på dagarna. Hon funderade på vad hon kunde göra med sin lediga tid, för hon upplevde att hon hade mer ledig tid än vad hon behövde. Hon började därför en massageutbildning på deltid och blev efter ett år certifierad massör.

Utbildningen var inte CSN-grundande men eftersom hon hade sitt arbete som undersköterska klarade hon sig ekonomiskt ändå. Avgiften för massageutbildningen var 35.000 kr, vilket Sara inte hade kontant. Som tur var  hade utbildningsarrangören ett erbjudande så man kunde få låna summan för avgiften. Avgiften skulle då betalas tillbaka inom två år. Sara tänkte att det är värt en chans och tog lånet. Hon hade en del pengar sparade och för dessa kunde hon köpa massagebänk och andra tillbehör som behövdes.

Sara har varit väldigt restriktiv och undvikit lån under hela sitt liv men hon tyckte att det var värt risken. Hon gjorde också noggranna beräkningar och kom fram till att hon skulle ha råd att betala tillbaka lånet även om massagen inte skulle ta fart och inbringa några inkomster. Så hon kände sig ändå trygg i sitt beslut. Det visade sig ju också att det här var den bästa investering som Sara någonsin har gjort. En investering i sig själv och sin framtid.

Det blev ett tufft år förstås med både arbete och studier parallellt. Det var dock en bra träning inför vad som skulle komma när hon var färdig med utbildningen. Detta för att Sara fortsatte att jobba heltid som undersköterska även när utbildningen var färdig. Hon hade aldrig drivit företag tidigare och var därför osäker på hur hon skulle gå tillväga för att bli egenföretagare. Däremot kände hon att hon ville jobba för sig själv. Under utbildningen hörde hon om flera som pratade om att bli egenanställda.

 

Fakturera utan företag

Egenanställning, eller fakturera utan företag som det också kallas, kan vara ett bra sätt för att testa en affärsidé. Man kan säga att du är som en blandning mellan att vara anställd och att ha eget företag. Det är upp till en själv att hitta kunder marknadsföra sig och sätta priser på det man erbjuder. Däremot behöver man inte ha ett bolag med F-skattsedel utan allt det sköts av ett företag som erbjuder egenanställd. Läs mer om fakturera utan företag här.

Komma igång med verksamheten

Sara att fakturera utan företag via Firmify. På så sätt kunde hon starta sin verksamhet nästan direkt efter att hon fått sitt diplom. Hon hade lagt ut några krokar och marknadsfört sig medan hon gick utbildningen. Så när hon var färdig fick hon snart sin första kund. Hon fortsatte att arbeta heltid samtidigt som hon hade några massageuppdrag i veckan. Eftersom hon inte behövde sköta själva företaget med bokföring och liknande var det lätt att komma igång. Sara beskriver det själv som att tröskeln var tämligen låg för att hon skulle kunna börja arbeta som massör. Hon tror själv att det var därför det gick så bra redan från start. 

Det är så mycket annat nytt ändå, det är ju en helt annan typ av verksamhet än vad hon var van vid. Visserligen var hon var hon att arbeta med människor och möta nya individer i sitt arbete som undersköterska. Undersköterska är ju också är ett omhändertagande yrke. Men det är något helt annat att arbeta på till exempel ett äldreboende eller ett sjukhus i jämförelse med att ta emot massage kunder. Kunderna är i övrigt friska och kommer för behandling en på en halvtimme eller en timme. Genom att hon valde att fakturera företag kunde hon bli varm i kläderna som massör först.

Gå ner på deltid

När hon kände sig mer bekväm började hon marknadsföra sig själv mer. Hennes kunder var dessutom mycket nöjda med henne och rekommenderade henne till andra. Efter ett halvår började hon har så pass många kunder att hon hade svårt att få tiden att räcka till. Ett par månader senare valde hon att gå ner i tid på sitt vanliga jobb. Hon fortsatte så i ungefär ett år till. Under den tiden fick hon allt fler kunder och började överväga om hon skulle ta och starta ett eget företag. I Saras fall fanns det många fördelar med att börja sin verksamhet som egenanställd. Nackdelen med att fakturera utan företag är dock att det kostar en del, man får inte behålla lika mycket pengar själv. 

Starta eget företag

Sara insåg hon att om hon skulle kunna få in ytterligare några kunder och ha ett eget företag istället för att fortsätta vara egenanställd skulle hon kunna sluta helt på sitt vanliga jobb. Så hon läste på att starta företag. Vilka företagsformer det finns, vilken som skulle passa bäst i hennes fall, hur man sköter bokföringen, vad man bör tänka på och så vidare. När hon kände att hon hade tillräckligt med kött på benen startade hon sitt aktiebolag. Det var förstås en hel del att lära sig och hon har gått på en del nitar. Även om man är försiktig gör man misstag, men huvudsaken är att man lär sig av dem. Hittills har det gått bra och två år senare driver Sara fortfarande sitt företag. 

Hon är nu massör på heltid och trivs enormt bra med att arbeta för sig själv. Hon kanske inte tjänade fullt så mycket som hon kunnat i början, som egenanställd. Men om hon valt att starta företag direkt hade det kanske inte gått så bra. På det här sättet fick hon lära sig att vara en bra massös och skaffa kunder först. När det väl var på plats kunde hon lära sig det hon behövde om att vara egenföretagare. Sara tror att det här var rätt väg för henne att gå. Långsiktigt har det varit väldigt lyckat och det ser ut att fortsätta så.

Här kan du läsa mer om att starta företag. Mer information om bolagsformer hittar du på Bolagsverket.